Antmaps Bosmierenproject

Bosmieren in kaart gebracht

bosmieren_bruidsvlucht_2020-03-16_Veenendaal

Mieren-feestdag: de bruidsvlucht

Grote foto: Gevleugelde bosmieren verlaten het nest op 16 maart 2020 bij Veenendaal

Vanaf half april tot begin juli kunnen bruidsvluchten worden waargenomen. Vaak zijn de openingen van het nest die dag wijder gemaakt. Daaruit kun je dan de gevleugelde mieren naar buiten zien lopen.

Op een warme en zonnige dag vliegen of lopen de toekomstige koninginnen en mannetjes weg om te paren. De naam “bruidsvlucht” is niet echt gepast bij de kale bosmier, de paring vindt dicht daar bij of op het nest plaats. Na paring lopen veel toekomstige koninginnen terug het nest in, of zoeken vlak bij naar een geschikte nestplaats. Op deze manier vindt de nestsplitsing plaats.

De nesten die een groot deel van de dag in de zon liggen hebben een hogere nesttemperatuur. Vanuit zo’n ‘zon-nest’ komen vooral koninginnen. Nesten die groot en deels in de schaduw liggen hebben een lagere nesttemperatuur. Hier vandaan komen vooral de gevleugelde mannetjes. Ook deze ‘schaduw-nesten’ zijn essentieel voor de voortplantingscyclus.

De piek van de bruidsvluchten is in april en mei. Maar er zijn ook verschillende waarnemingen van eind februari en eind augustus.

Bruidsvlucht op Ravensheide op 3 juni 2015
Bruidsvlucht op 5 juni 2020 bij Eindegooi
Trefwoorden: , , , , , , , |