Antmaps Bosmierenproject

Bosmieren in kaart gebracht

Digitale excursie naar Dikanäs, Zweden

| Geen reacties

Het is alweer een tijdje geleden, de laatste digitale excursie. Deze nieuwe virtuele ronde vindt plaats in en rond Dikanäs in Zweden. Het kleine plaatsje ligt in een bosrijke omgeving, overwegend naaldbos, afgewisseld met meren. Voor deze digitale excursie is gebruik gemaakt van Google Street-view en Google Earth, door langs bosranden te speuren naar mogelijke bosmiernesten. Het beeldmateriaal is gemaakt tussen 2009 en 2011. Het onderzochte gebied is 10×10 kilometerblok 10kmE460N469 van het EEA refecence grid.

Uiteindelijk zijn er 44 nesten gevonden en 19 twijfelgevallen. Soms zijn de beelden onduidelijk, maar komt de vorm en kleur overeen met nesten in de buurt. In de nest-ID lijst onder het kaartje zijn de links naar de foto’s bij elkaar gezet. Op die manier kun je virtueel van nest naar nest bewegen.

Wat leuk is om te zien zijn de nesten die in het dorpje zelf liggen. Kennelijk gaan mens en mier hier goed samen. De meeste gevonden nesten zijn niet erg groot. De nestomvang is goed te vergelijken met nesten in Nederland. Wanneer Google nieuw beeldmateriaal beschikbaar heeft kunnen de nesten opnieuw worden opgezocht om te kijken of ze er nog zijn of dat er nieuwe nesten bij zijn gekomen.

Screenshot Google Street view: Nest 50
Kaartfragment Bosmiernesten in en rond Dikanäs

Lijst met gevonden nesten

Lijst met twijfelgevallen

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.