Antmaps Bosmierenproject

Bosmieren in kaart gebracht

bosmieren_kooi_2016-05-08_Middelbeers

Bosmiernesten beschermen

Grote foto: Houten hek rond nest op 8 mei 2016 bij Middelbeers

Soms is het nodig om bosmieren te beschermen tegen verstoring door mensen of natuurlijke vijanden. Daarvoor worden allerlei constructies gebruikt, al is dit in Nederland niet zo gebruikelijk. Een uitzondering zijn de hekken bij Middelbeers waar ook een educatief informatiebord bij is geplaatst. Een ander voorbeeld was geplaatst aan de Bergweg vlak bij Overberg.

In Duitsland zijn dergelijke beschermingsmiddelen vaker te vinden, in verschillende uitvoeringsvormen. Deze maatregelen beschermen tegen mensen en wilde zwijnen. Maar als ze met gaas zijn gemaakt beschermen ze ook tegen kleinere vijanden zoals de groene specht. De vraag is of dat laatste wenselijk is. De groene specht is beschermd en de schade die ze aanrichten is meestal beperkt.

Een ander nadeel aan deze constructies is dat ze onderhouden moeten worden. Vaak worden de kooien na plaatsing niet gecontroleerd. Als ze stuk gaan of een nest is verlaten, kan de kooi het beste meteen worden afgebroken en opgeruimd zodat de natuur netjes blijft.

Kooi van gaas op 3 juni 2015 op de Ravensheide
bosmieren_kooi_2014-09-06_Walbeck
Kooi van hout en gaas in een verlaten nest op 6 september 2014 bij Walbeck
Resten van een beschermingskooi, Ravensheide, 2014
Afzetlint zoals aangetroffen bij nest MV-29 en MV-30 bij Malden op 13 januari 2019. Het nadeel van het plastic lint is dat wanneer het niet tijdig wordt verwijderd, resten in de begroeiing achter blijven. Antmaps maakt geen gebruik van afzetlint.
Trefwoorden: , , , , , , , , , , , , , |